Jdi na obsah Jdi na menu

Názory, kritiky, články

Vivaldiho Farnace v plné barokní parádě

17.10.2021

Lukáš Pavlica

Michaela Šrůmová jako Berenice alternovala mezi jasným, lehkým zpěvem a mnohem temnější, takřka výhružnou polohou – skvělá volba pro roli matky plánující pád svého zetě i vnuka.


opera--.jpg

 

 

Vivaldiho Farnace po téměř tři sta letech opět zazněl v Praze

21.7.2021

Michael Rádl-Spiess 

Úchvatný výkon přednesla v roli zlé Berenice Michaela Šrůmová. Již v árii  "Da quel ferro che ha svenato", v níž opěvuje svou krutost a bezcitnost, byla čistá a rytmicky exaktní. Po celou dobu představení si udržela skvělou výrazovou konzistenci a kultivovaný projev, dobře sedící k záporné, ale urozené postavě.


Svatocecilská mše na rozloučenou se zpěvem 

7.10.2020

Michaela Šrůmová svým výrazným sopránem mnohdy zaplnila prostor katedrály, ovšem v Sanctu ukázala také měkká piana a sólo v Benedictu ozdobila precizně kontrolovanými odtahy a dynamickými oblouky. 

Jako poděkováni za přízeň posluchačů v neklidné době i jako symbolické rozloučení se zpěvem zaznělo z kůru na úvod Gounodovo Ave Maria. Zdobný soprán Michaely Šrůmové doprovodil na varhany Karel Martínek.


Praga nascente da Libussa e Primislao

25.8.2019

Obdivuhodně zvládla náročnou postavu Přemysla (v orig. Primislao) Michaela Šrůmová.


opera--.jpg

 

Jakub Jan Ryba jak ho neznáme v podání souboru Musica Florea

6.4.2019

Kateřina Pincová

Obě sólistky, Michaela Šrůmová (soprán) a Sylva Čmugrová (alt), podaly značně solidní výkony, přičemž u první ze jmenovaných je třeba navíc vyzdvihnout zdolání velice náročné koloraturní árie Eja mater.


2.jpg

 

 

Sopranistka Michaela Šrůmová:
Při koncertě se musím krotit, abych udržela emoce.
Zdroj: https://www.denik.cz/hudba/michaela-srumova-pri-koncerte-se-musim-krotit-abych-udrzela-emoce-20180806.html

 6.8.2018

Jaroslav Kocurek

/ROZHOVOR/ - Na festival Petra Dvorského se vrací po třech letech, dokonce ve stejné sestavě. Koncert duchovní hudby v podání Michaely Šrůmové, Lucie Hilscherové a komorního orchestru Czech Virtuosi zaznamenal v roce 2015 natolik příznivý ohlas, že pořadatelé celý ansámbl pozvali v jubilejním 20. ročníku znovu. Vystoupí v jaroměřickém kostele sv. Markéty v úterý 7. srpna. Na otázky odpovídala sopranistka Michaela Šrůmová.


2018-07-03_134630.jpg

 

 

 

 

Dotek baroka v opeře tří autorů a barevná Musica Florea

24.7.2018

Marc Niubò

Pěvecké výkony sólistů byly převážně velmi dobré, zejména Michaela Šrůmová (soprán) jako Orazio, Markéta Cukrová (mezzosoprán) coby Clelia, Sylva Čmugrová (alt) v roli Irene a v neposlední řadě Roman Hoza(basbaryton) jako Porsenna získali zaslouženě přízeň publika, a to i svým hereckým výkonem. 


2015-01-29_004952.jpg   

 

 

 

Studio Ypsilon, Sežeňte Mozarta
Zdroj: https://www.denik.cz/hudba/michaela-srumova-pri-koncerte-se-musim-krotit-abych-udrzela-emoce-20180806.html

 23.1.2015

 Marie Třešňáková

Milou polohu našla i operní pěvkyně Michaela Šrůmová, která svoji Paminu vybavila pěvecky dokonale zvládnutým, přitom dojemným projevem, což vše okořenila potřebnou dávkou jakoby naivního herectví, která dokonale zapadla do stylizace představení. 


2015-01-27_010341.jpg   

 

 

Neujahrskonzert in der Ilmenau

1.1.2015

Der zweite Konzertteil gehörte der ganz wunderbar singenden Sopranistin Michaela Šrůmová. Mit der Saffi-Arie aus "Der Zigeunerbaron", dem Lisa- Lied aus "Land des Lächelns", der Rosemarie-Arie aus "Rosemarie" und dem Sarafinka-Lied aus "Perlen der Jungfrau" eroberte die Sopranistin die Herzen der Zuhörer im Sturm. Stürmisch, mit rhythmischem Beifall des Publikums zum Radetzkimarsch, endet das Neujahrskonzert wie stets zur vollsten Zufriedenheit der Zuhörer.                                                                                                                                   


2015-02-20_013232.jpg    

 

 

               

 

Výtečné Bachovo Vzkříšení a  Nanebevzetí.

1.5.2014                                                                       

Vladimír Maňas

Kromě výtečně zvládnutých recitativů se Roman Janál skvěle předvedl i v áriích a zejména v duetu s výtečnou sopranistkou Michaelou Šrůmovou, která malé plochy, přidělené v rámci oratoria sopránu, využila beze zbytku.            


 obr-opera-dream.jpg

 

            

  

Kometa, Vzkříšení a vajíčko

27.4.2014

Dana Šimková

Celý tento překrásný příběh zazněl v podání vynikajících interpretů: nádherných sopránových partů se se svým jemným téměř andělským hlasem zhostila Michaela Šrůmová. Bach toho pro sólistku složil jen malou část, ale právě tu si budeme hodně dlouho pamatovat! Byla vynikajícím kontrastem k mužským partům.


2018-07-03_134630.jpg

     

 

 

 

Podzimní festival duchovní hudby

1.11.2013

Suverénně působili všichni sólisté, především pak Michaela Šrůmová, která ve svém náročném partu předvedla znamenitý výkon. 


obr-s.l..jpg

 

 

 

K jubileu východočeského rodáka

20.6.2013

 Bohuslav Vítek    

festival.smetanovalitomysl.cz/smetanova-litomysl-2013-zpravodajstvi/k-jubileu-vychodoceskeho-rodaka/

Rozsáhlého partu nádherného a neprávem opomíjeného Stabat Mater se na špičkové úrovni zhostily sólistky Michaela Šrůmová a Markéta Cukrová. 


x.jpg                                                                 

 

 

Navzdory změnám zahrály FOK a ČF skvěle

25.2.2013

Vladimír Říha  

FOK pod taktovkou Vojtěcha Spurného uvedl vlastně historickou kuriozitu, světovou premiéru skladby napsané před 200 lety. Téměř vyprodaný sál byl svědkem koncertního provedení opery Antonína Rejchy Argene, regina di Granata. Rejcha, náš rodák působící ve Vídni a Paříži, ji napsal pro vídeňský dvůr, kde byla pouze privátně uvedena s císařovnou Marií Terezií v hlavní roli Argeny, královny lusitánské. Děj není tak podstatný jako hudba, která skladatele, známého spíše jako tvůrce komorní hudby a pedagoga, ukazuje jako zdatného operního skladatele a dává sólistům a sboru šanci ukázat přednosti.
I bez jedné onemocnělé sólistky se ostatní ve zkratce opery postarali o skvělý zážitek – hlavně Kateřina Kněžíková (Argene), Michaela Šrůmová (princ Almerico) a Jaroslav Březina jako král Edimir, výborný výkon orchestru podpořil i Český filharmonický sbor Brno.


11.jpg

 

 

 

Legendární dirigent Rilling řídil Mesiáše v naléhavém předklonu. A zpaměti.

22.11.2012

Petr Veber

Sólisté – Michaela Šrůmová, Stanislava Jirků a Jaroslav Březina – byli na tuzemské poměry velmi dobří a v dobré formě. 


5.jpg     

 

 

 

 

Lully hlásí Bacha na Mozarta!

19. 9. 2012  

 Lucie Tisoňová

Dirigent vystavěl celé dílo na kontrastnosti sborových a sólistických pasáží, kterých se nejlépe zhostila sopranistka Michaela Šrůmová, jejíž jemný soprán a dokonalá dobová interpretace nadchly nejednoho diváka v sále.


                                                                   2.jpg

 

Lully a nová éra staré hudby v Brně?

18.9.2012 

Martin Flašar

Sólisté byli skutečnou ozdobou večera: výborná Michaela Šrůmová spolupracuje s R. Válkem už dlouhou dobu, ..... Sólistky se barvou hlasu znamenitě doplňovaly, .....


 4.jpg                                                  

       

 

 

 

 

 

Ludvíkovské Znojmo 

Hudební rozhledy 11/2012

Stanislav Bohadlo

hudebnirozhledy.scena.cz/www/index.php

Sopranistky Michaela Šrůmová a Markéta Cukrová excelovaly............


    9.jpg                                       

 

 

 

Uvedení semiopery King Arthur v Třebíči 

15.9.2011

Boris Klepal

Svým pěveckým uměním potěšily i obě sopranistky, Michaela Šrůmová a Lívia Vénosová. Zpívaly stylově, uměřeně a plasticky.


                              11.jpg                                                 

       

 

 

 

 

 

Festival ve Znojmě zahájil i ukončil s noblesou

Hudební rozhledy 09/2010

Karla Hofmannová

http://hudebnirozhledy.scena.cz/www/index.php

Sopranistka Michaela Šrůmová se pohybovala lehce v koloraturních i melodických pasážích a její hlas zněl vpravdě andělsky, .......


6.jpg     

 

 

 

 

Gloriana podruhé, neméně skvěle

 5.3.2012

 Vít Dvořák

Z dalších představitelů druhé premiéry Gloriany pak nejde nejmenovat Kateřinu Kněžíkovou (Penelope), ale i  Michaelu Šrůmovou (Dvorní dáma), které suverénně zopakovaly své skvostné premiérové výkony. 


6.jpg

     

 

 

 

 

Myslivečkův Motezuma ve Znojmě

 18.7.2011

 Vít Dvořák

Velmi dobře se také předvedla hlavně díky starší hudbě již dostatečně známá Michaela Šrůmová (indiánská dívka Lisinga), která i tentokrát bodovala hlavně čistotou tónu a kultivovaností svého projevu, ...


1.jpg       

 

 

 

Mesiáš byl s námi v kostele

26.7. 2010

Dana Šimková

Michaela Šrůmová byla jedinou dámou mezi sólisty večera. A opravdu klobouk dolů před jejími koloraturami, jistými výškami a nádherným projevem. Její part byl nepřeslechnutelný, působil velmi impozantně. Osobní setkání s ní bylo moc příjemné, Bylo z ní cítit pohodu, spokojenost, usmívala se, měla radost z právě skončeného koncertu... Doufám, že i ji budu moci brzy znovu slyšet! Pokud máte tu příležitost, běžte na její představení. Budete z jejího hlasu a projevu opravdu nadšení!     


3.jpg

     

       

 

 

 

Na operu do Znojma a z něj pak rovnou na Haydnův Měsíc

24.7. 2009

Velkým překvapením pro mne byla koloraturní sopranistka Michaela Šrůmová, jejíž lehkost hlasu i projevu perfektně zapadly do profilu Haydnovy opery. Velice zajímavý hlas,  na který se těším i v jiných rolích, také se zdá, že bude mít ještě co nabídnout.


13.jpg 

Haydnův Svět na Měsíci lahodí ve Znojmě očím i uším.

23.7.2009

Vladimír Čech

Líbili se rovněž představitelky obou Buonafedových dcer, jimiž byly sopranistky Lívia Obručník Vénosová jako Clarice a Michaela Šrůmová coby Flaminia. Jim byla vlastní  dobrá technika, jisté koloratury a velice příjemné témbry.

 
 

Jazyky

ČeštinaEnglishDeutsch

Portrét


hodiny


Mail list


Statistiky

Online: 4
Celkem: 637658
Měsíc: 9891
Den: 331